Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanik peab oma korterit kütteperioodil kütma?02.12.2011

Tere,
Meie 8-korterilises korteriühistus on ahjuküte. Ühes korteris ei toimu talvisel kütteperioodil juba kolmandat aastat kütmist. Selle tõttu on naaberkorterites tunduvalt madalam toatemperatuur ja suurem küttekulu. Kas korteriühistuseaduses on paragrahvi, mis kohustab korteriomanikku korterit kütma?
Tänan

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistuseaduses sellist paragrahvi ei ole, küll aga on Teil võimalik enda huve kaitsta korteriomandiseaduse sätete alusel. Korteriomandiseaduse paragrahv 1 lõige 1 punkt 1 kohaselt on korteriomanik kohustatud hoidma korteriomandi reaalosa korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Korteri kütmata jätmine kahjustab nii kaasomandi eset (maja) kui tekitab teistele korteriomanikele ülemääraseid probleeme enda reaalosa kasutamisel.
Mida teha, kui korteriomanik oma kohustust rikub? Korteriomandiseaduse paragrahv 14 võimaldab teistel korteriomanikel nõuda, et korteriomanik oma korteri võõrandab, samuti võivad korteriomanikud korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2 kohaselt teha kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikud toimingud ise. Kütmise puhul eeldab see samas, et kohustust rikkuv korteriomanik võimaldab ligipääsu küttekoldele.
Edu soovides,
Andry Krass, M.A.L.