Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas vormistada keldri ja pööningu müük korteriomanikele?05.12.2011

Tere!
Küsimus kaasomandis olevate pindade kohta. Korteriühistus 10 korterit. Oleme vastu võtnud otsuse müüa kaasomandis olevad pinnad (keldrid, kuurid, osa pööningust) ühistu liikmetele. Olemas hindamisakt antud pindade kohta. Saadud rahaga teeksime majas renoveerimistöid.
Kuidas on õige edasi minna selle protsessiga? Pindade väljaostmisel toimuks maksmine näiteks neljas osas aasta jooksul ühistu arvele (enamuse soov). Üks korteriomanik soovib pikemat makseperioodi ja näiteks igakuiselt tasuda. Kuidas seda vormistada, et hiljem ei tekiks probleeme. Kas enamus peab arvestama ühe liikme sooviga?
Aasta möödudes, kui kogu summa on makstud ühistule, peaksime notaris vormistama kaasomandi ühistu liikmete nimele. Soov on, et ostetud pinnad kuuluksid korteriomandi sisse, mitte ei moodustaks eraldi omandit (ostetud keldripinna saab edasi müüa ainult koos korteriga).
Ette tänades,
T

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, soovitan alustada notariaalse lepingu sõlmimisest, milles on võimalik kokku leppida nii omandi kui järelmaksuga seonduv - aasta pärast võib olla olukord sedavõrd muutunud, et kokkulepet ei pruugi siis sündida. Järelmaksu tagamise osas oskab notar kindlasti head nõu anda.
Kuna notariaalse lepingu sõlmiseks on vajalik kõigi korteriomanike nõusolek, siis tuleb arvestada iga korteriomaniku sooviga.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.