Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas maja hallata kui pole korteriühistut?08.12.2011

Tegemist 8-korterilise elamuga. Haldajat ega korteriühistut ei ole.
Kas haldaja on kohustuslik või võib maja ka niisama "vegeteerida"?
Probleemiks on katus, mis ühes maja pooles on täiesti katki. Teises pooles elavad inimesed ütlevad, et see neid ei puuduta - kelle kohal katkine katus on, see parandagu.
Haldaja valimisest või KÜ moodustamisest ei taha nad samuti midagi kuulda.
Samas seadus ütleb, et katus on kaasomandis. Jah, seadus ütleb ka, et ma võin selle katkise katuse ära parandada ja hiljem teistelt korteriomanikelt proportsionaalselt kulutused välja nõuda.
Aga asi selles, et ma olen töötu, remondiks raha ei ole ja pank mulle laenu ei anna.
Millised on võimalused, et keegi siiski hakkab maja haldama (sest iga maja vajab ju varem või hiljem parendamist) ja katus tehakse korda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu puudumisel valitsevad korteriomanikud kortermaja ühiselt korteriomanike ühisusena. Valitseja (haldaja) üksnes esindab ja abistab korteriomanikke maja korrashoidmisel. Seega ei sõltu maja kordategemine mitte niivõrd valitseja, kuivõrd korteriomanike tahtest ja võimalustest. Kui enamus korteriomanikke ei ole valmis selleks panustama, siis näen võimalust teha vajalikud tööd ise (nagu te ka ise märkisite) ja nõuda nende kulu siis teistelt välja või siis nõuda korteriomandiseaduse § 14 alusel korteri võõrandamist uuele omanikule, kes loodetavasti on valmis maja korrashoidu rohkem panustama.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.