Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas võib müüa korterit koos erastamata pööninguosaga?14.12.2011

Tere.
Korteriomanikud on andnud nõusoleku pööningu kasutuskorrale ja see on kinnitatud ka notari juures, aga see pööningu osa on alles erastamata ja majalt välja ostmata. Kas korteriomanik tohib seda erastamata pööninguosa müüa koos korteriga (liites korteri ja pööningu ruutmeetrid) kui pööningul on ainult kasutusluba?
Kas ta peab sellisest müügiplaanist ka korteriomanikke teavitama?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alustaks sellest, et juhul kui pööningu kasutuskord on kokkulepitud notariaalselt ja see on kantud kinnistusraamatusse, siis kehtib see ka uute korteriomanike suhtes. Seega on kasutuskorra kokkulepe korteri müügil oluline informatsioon, millest tuleb korteri müügil potentsiaalseid ostjaid informeerida. See, kuidas korteriomanik oma korterit müüb ning kas müügikuulutusel korteri ja pööningu ruutmeetrite koosnäitamine on kõige parem lahendus, on korteriomaniku enda otsustada. Juhul kui ta isegi esitab eksitavat informatsiooni, siis tekib sellest tulenev nõudeõigus üksnes kahju kannatajal.
Korteri müügiplaanist ei pea korteriomanik teisi korteriomanikke teavitama, kui selles ei ole eraldi kokku lepitud.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.