Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui ostetud korteril on vähem ruutmeetreid kui lepingus, kas on õigust kompensatsiooni nõuda?19.12.2011

Tere Andry,
Ostsin hiljuti korteri vastrenoveeritud puumajja. Lepingu kohaselt on korteriomandi reaalosaks elu- ja mitteeluruum üldpinnaga 51,70 ruutmeetrit (sellised andmed on kantud ka kinnistusraamatusse). Mitteeluruum (panipaik) moodustab sellest 6,2 ruutmeetrit ning see on ära märgitud ka lepingu punktides ning lepingule lisatud plaanidel, mis teeb korteri enda pinnaks 45,5 ruutmeetrit. Korterisse sisse kolides aga selgus, et tegelikult on korteri pind väiksem. Hetkel teostatud mõõtmiste järgi ca 42-42,5 ruutmeetrit ehk ligi 3-3,5 ruutmeetrit vähem. Kuidas sellisel puhul edasi käituda ning arendajaga läbirääkimisi pidada? Millised on ostja õigused nõuda kompensatsiooni puuduvate ruutmeetrite eest? Maja ei ole veel lõpuni valmis ehitatud ega kasutusluba saanud.

Teie abile ja vastusele lootma jäädes

Värske korteriomanik K.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui korter ei vasta kokkulepitud suurusele, siis on Teil õigus nõuda korteri müügihinna alandamist proportsionaalselt niipalju, kuipalju on Teie korter kokkulepitust väiksem.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.