Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu saab korteri omaniku võlgnevuse pärast nö välja tõsta?19.12.2011

Korteriomanik on korteriühistule praeguse seisuga võlgu umbes 500 eurot. Võlg on tekkinud viimase aasta-pooleteise jooksul, kuna igakuiselt on makstud koostatud arve summast natukene vähem. Küsimus selline, kui korteriomanik iga kuu mingi summa ära maksab, kas siis on võimalik ta korterist välja tõsta? Kui ühistu peaks pöörduma kohtu poole, mis siis ette võetakse?
Mis on korteriomaniku õigused sel juhul?
Kas talvel, kütteperioodil akende lahti hoidmine aeg-ajalt (tuulutamine) on kuidagi reeglite vastane?
Tänan!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistul puudub õigus korteriomanikku korterist välja tõsta. Võlgnevuse korral tuleb pöörduda kohtu poole, paludes võlgnevus kohtul välja mõista, mille järel tegeleb võla kättesaamisega juba kohtutäitur. Protsess on küll aeganõudev, kuid viib siiski kindlalt võla kättesaamiseni.
Kui korteriühistu pöördub kohtusse korteriomaniku vastu, siis on korteriomanikul õigus esitada oma vastuargumendid (kui need on olemas), mille ärakuulamise järel teeb kohus oma otsuse. Kõnealuse juhtumi puhul, kus korteriomanik tasub igakuiselt üksnes osa esitatud arvest, tundubki olevat sellise juhtumiga, kus korteriomanik ei nõustu osaliselt korteriühistu nõudega. Seega tasub enne kohtusse pöördumist konsulteerida juristiga veendumaks, et korteriühistu nõue korteriomaniku vastu oleks õiguslikult korrektne.
Akende lahtihoidmine telveperioodil aeg-ajalt ei ole otseselt keelatud.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.