Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas võlgniku pankrotti taotledes oleks korteriühistul tõenäolisem võlga kätte saada?20.12.2011

Tere! Korteriomand kuulub 2 omanikule, kummalgi 0,5 osa. Elati vabaabielus, nüüd lahus (mees välismaal). Korterikinnistu mõttelisele osale on seatud hüpoteek suuruses, mis praktiliselt välistab ostja leidmise. Kaaskoormatud on mehe vanematele kuuluv kinnistu ühes maakonnas. Kas seoses reaalse ohuga, et KÜ ei pruugi kohtutäituri tegevusele vaatamata aastate jooksul kuhjunud kommunaalvõlga (5000 £) tagasi saada, oleks KÜ-l mõttekam minna võlgniku pankroti teed (et võlgnevus enam ei kasvaks ning vahetuks omanik) ning kas oleks sellises olukorras mõistlik esitada pankrotiavaldus mõlema omaniku vastu?
Vastuse eest ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna korteriühistu nõuded lähevad korteriomandi võõrandamisel üle uuele omanikule, siis tuleb olukorras, kus korteriomanik on maksevõimetu, saavutada lihtsalt korteriomandi müümine. Korteriühistupoolne piisav initsiatiiv selleks on, kui pöördutakse kohtusse korteriühistu kasuks võla väljamõistmiseks. Positiivse otsuse korral selgitab siis juba kohtutäitur, kas korteriomanikel on võla katteks muud vara või tuleb korteriomand võõrandada uuele omanikule. Kuna korterile on seatud hüpoteek, siis tasub ka uurida, kas korteriomanik on võlgu hüpoteegipidajale. Sellisel juhul on võimalik, et hüpoteegipidaja juba tegeleb korteri müügiga.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.