Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui ei ole korteriühistu liige, kas siis enam ei saagi kuidagi liikmeks?21.12.2011

Tere!
Kolisin korterisse ca 13 aastat tagasi ja korteriühistu liikmeks ei hakanud, makseid tasusin. Ei ole koosolekutele kutsutud, ka omanike omale mitte. Polevat liige, pole ka asja. Nii väidab ühistu esimee. Aastaid on probleem ühiskanalisatsiooniga, mis asub meie keldris - olevat vana. Kolm korda oleme ise puhastanud, nüüd oleme keeldunud. Juhataja kutsus torumehe ja nüüd nõuab selle eest 50 eurot, puhastamise ja soojustamise eest. Ka sellest polnud kasu, nüüd on toru lõpuks vahetatud. Kas KÜ saab nõuda puhastamise eest tasumist ühe püstaku inimeste käest? Me ju teame, et oli vana ja deformeerunud. Oli ka omanike koosolek, millest teada ei antud ja seal olid allkirjad inimestelt, kes elasid ühes korteris, kes ei olnud omanikud. Seega saadi ühest korterist kaks allkirja, kes kõik olid sellega nõus, et üks püstak maksab puhastmise. Tegelikult on probleeme majas palju. Eesotsas juhataja ja juhatuses kõik sõbrannad. Korralikke arveid ei ole, mingi paberilipik, kus ei ole korralikke andmeid jne. Enam ei ole ka maksnud, kuna pole teenust saanud. Katus katki, ise parandame, sest KÜ seda ei tee. Kui olen soovinud näha KÜ põhikirja, siis seda ei näidata, polevat liige, kuigi omanikud oleme peale uut seadust ju kõik. Kuidas käituda? Tean, et oleks vaja valida uus juhatus, aga väike maja ja keegi ei julge midagi teha. Kui olen saatnud KÜ esimehele vstavasisulise kirja, üldkoosolek kokku kutsuda, seda tehtud ei ole.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu liikmeteks on kõik kortermaja korteriomanikud ilma sellekohast avaldust esitamata automaatselt. Maja kanalisatsioonisüsteem on ühine, mistõttu on mõistlik eeldada, et sellega seotud kulud kannavad korteriomanikud ühiselt, mitte aga valikuliselt nagu Teie puhul. Korteriühistu põhikirja saate kätte ka maakohtute juures tegutsevast mittetulundusühingute registrist (Harjumaa register asub Pärnu mnt.142, IV korrus), sealt leiate ka juhise, kuidas toimub Teie korteriühistus üldkoosoleku kokkukutsumine.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.