Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanike koosolekut võib pidada, kui liikmed ei saa kohale tulla?22.12.2011

Tere!
Oman korterit 4 korteriga majas. Ülejäänud 3 on ühe inimese käes. Ta kutsus kokku koosoleku kuupäeval, mil mina ei saanud minna. Teatasin talle meilitsi, et ei saa tulla ja lisasin tööandja tõendi selle kohta. Kas tal oli siiski õigus koosolekut pidada ilma minuta ja võtta seal otsused vastu ühehäälselt, sest teist osapoolt polnud? Koosoleku otsused olid väga olulised ja puudutasid suurt rahahulka. Koosoleku ametlikus kutses oli toodud kokkukutsumise põhjus üldsõnaliselt korteriomandiseadus paragrahv 16, ühtegi hääletatavat punkti polnud välja toodud.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu juhatus võib, kuid ei ole kohustatud arvestama üldkoosoleku läbiviimisel üksiku korteriomaniku soovidega koosoleku aja valimisel. Juhul, kui väljakuulutatud üldkoosoleku aeg korteriomanikule ei sobi, siis on koosolekul osalemise probleem võimalik lahendada voliniku abil.
Korteriomandiseaduse paragrahv 16 näol on tegu korteriomandi asjaõigusliku kaitsenormiga, mille eesmärgiks on tagada, et korteriühistu (üldkoosoleku otsustega) ei ületaks korteriühistule seadusega ette kirjutatud pädevuse piire, milleks on korterelamu korrashoidmine. Seega, kui kõnealusel korteriühistu üldkoosolekul võeti vastu otsuseid, mis ületavad korterelamu tavapärase korrashoiu küsimusi, siis ei ole need otsused Teie suhtes kehtivad ka siis, kui korteriühistu üldkoosolek kutsuti kokku ja viidi läbi kõiki reegleid järgides.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.