Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas abikaasa saab mind lihtsalt korterist välja tõsta?29.12.2011

Kui mul on sissekirjutus korterisse ja maksan üüri, kas on siis õigus naisel mind lihtsalt välja tõsta (ees on lahutus, munitsipaalkorter, mille naine sai linnalt)?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, elukoha teade (sissekirjutus) ei anna üürikorteri kasutamise õigust. Abielu kestel seovad abikaasasid vastastikused kohustused, mille hulka tuleb kahtlemata lugeda ka ühise eluaseme kasutamise võimaldamist. Perekonnaseaduse mõistes ei oma asjaolu, kumb abikaasa on sõlminud üürilepingu, veel otsustavat tähendust kuna kohus võib abielu lahutamisel määrata, et ühe abikaasa sõlmitud üürilepingu pooleks üürnikuna saab lepingu sõlminud abikaasa asemel teine abikaasa.
Kokkuvõttes elukoha teade ei anna õigust üürikorterit kasutada, kuid perekonnaseaduse sätted panevad abikaasadele ulatuslikud kohustused arvestada vastastikuste huvidega. Abielu lahutamisel on kohtul võimalik muuta üürilepingu osapoolt.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.