Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas toimub kanalisatsioonipüstaku avariiga seotud kulude jagamine?03.01.2012

Tere,
Meie majas hakkas lekkima üks kanalisatsioonipüstak. Kahe korteri seinad tuli toru vahetamiseks lahti lõhkuda. Tööde tulemusena tuli korteritesse panna uued wc-potid, sest vanadel pottidel oli vale ühendus. Kes peab katma kulud? Püstaku toru vahetus, korterite seinte lammutamine ja taastamine, uute wc pottide ost ja ühendamine? Kust jookseb ühistu ja kust korteriomaniku vastutus? Majal on ka kindlustus. Kas tegemist on kindlustusjuhtumiga? Kas kindlustusega oleks pidanud ühendust võtma korteriomanik või majahaldusfirma, kelle ühistu on palganud oma asju ajama? Kui kindlustusega ühendust ei võetud ja hakati töid teostama, siis kellele jäävad kanda kulud?
Ette tänades!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kanalisatsioonipüstaku ja WC-poti näol on tegu korteriomandi kaasomandi esemega, millega seotud remondikulu (sh. lõhutud seina taastamine) peab kandma korteriühistu.
Korteriomandi kaasomandi eseme puhul (hoone karp, aknad, uksed, kanalisatsioonisüsteem, elektrisüsteem, küttesüsteem jne) piirdub korteriomaniku kohustus korteriühistu ees üksnes sellega, et ta peab enda kandma võtma enda korterile vastava proportsionaalse osa kaasomandi eseme korrashoiukuludest.
Kanalisatsioonipüstaku avarii näol ei ole tegu kindlustusjuhtumiga.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.