Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui korteriühistu üldkoosoleku otsuste tühistamise taotlus on antud kohtusse, kes kohtuotsuseni ühistut juhatab, kas vana või uus juhatus?04.01.2012

Peeti korteriühistu üldkoosolek, vana juhatus kutsuti tagasi, valiti uus. Üks majaelanik arvas, et üldkoosolek kutsuti valesti kokku ja andis ühistu kohtusse üldkoosoleku ja selle otsuste tühiseks tunnistamiseks.
Küsimus: KÜ seadus ütleb, et korteriühistute puhul hakkab üldkoosoleku otsus kehtima otsuse vastuvõtmise hetkest, MTÜ-de seadus ütleb, et kui üldkoosolek on valesti kokku kutsutud, on otsused tühised. Kuidas on kohtupraktika, kas kuni kohtuotsuseni on kehtiv üldkoosoleku otsus või me ei tohiks nende otsustega veel arvestada kuniks kohus on oma seisukoha teinud? Hetkel meil vanas juhatuses kaks liiget (peaks olema vähemalt kolm), kes on eri arvamusel ja seega ei saa ühtegi juhatuse otsust vastu võtta ja seega ühistu majandamine on halvatud. Kas üldkoosolekul valitud uus juhatus saab ohjad enda kätte võtta, teha oma juhatuse koosolekuid ja võtta vastu otsuseid, mis sest et nad registris veel pole (register ootab kohtu seisukohta) ja hagi on sisse antud? Ühistu tegevus ei saa ju kuni kohtu seisukohani, mis võib võtta kuni aasta, seisma jääda. Ja kas hetkel ühe registris oleva juhatuse liikmega, kes küll üldkoosolekul tagasi kutsuti ja uuesti ei valitud, peab ühistu siseselt arvestama? Kellega lepingupartnerid peavad arvestama, kas uue registris mitte oleva juhatusega või registris oleva kahe juhatuse liikmega, kes töötavad üksteisele vastu ja kellest ühte ei valitud ka tagasi? Teadmiseks, et lepingupartneritele on teatatud uuest juhatusest. Tänan!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuni kohtu otsuseni korteriühistu üldkoosoleku otsuste tühiseks tunnistamise kohta tuleks eeldada, et ühistut juhib siiski uus juhatus. Nn. juhtohjade ülevõtmine uue juhatuse poolt on kuni juhatuse liikmete vahetamist mittetulundusühingute registris muidugi raskendatud. Kui soovite selgust enne, kui kohus oma otsuse teeb, siis soovitan viia läbi uus üldkoosolek (koos kõiki selle kokkukutsumise reegleid arvestades) ja otsustada kohtus vaidlustatud üldkoosoleku otsused veelkord üle. Sellisel juhul ei ole mittetulundusühingute registril enam alust juhatuse liikmete muutumisega seotud kande tegemisega viivitada.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.