Korteriomandiõigus


Küsimus: Kommunaalteenuste võlgniku korter on müügis, kuidas majahaldaja võla kätte saaks?07.01.2012

Juba aasta seisab tühjana võlaga korter, millele omanik jättis lahkudes 3 aastaga kogutud võla. Varemalt ta ikka lubas maksta, aga hiljem ei saanud temaga enam ühendust. Nüüdseks kuulub korter pangale ja seda müüb maakler. Kuna majas puudub ametlik korteriühitu, siis mis võimalused on saada temalt see võlg kätte? Nüüd soovitakse seda korterit osta. Kuidas majahaldajana käituda? Mis õigused-võimalused on majahaldajal? Kes maksab võla?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, minu soovitus on pöörduda kohtu poole ning nõuda endiselt omanikult võla väljamõistmist. Soovitan kaaluda ka võimalust nõuda analoogia alusel (korteriühistuseaduse paragrahv 7 lõige 3) võla tasumist uue korteriomaniku poolt. Viimatinimetatud võimaluse osas kohtupraktika kahjuks puudub.
Valitseja (majahaldaja) õigused määravad korteriomanikud (korteriomanike ühisus), kelle ülesandel valitseja tegutseb. Korteriomanikud peavad valitsejale tagama ka otsuse elluviimiseks vajalikud vahendid.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.