Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas saan kaasomanikuna kasutada ruumi, mille teine kaasomanik on hõivanud?10.01.2012

Tere.
Elan kaasomandiga majas, kus üks kaasomanik on oma ainuomandisse võtnud kõigi kaasomanike ühisomandisse kuuluva ühiskoridori arvelt ruumi, ehk siis liitnud selle ruumi oma korteri ainuomandisse sulgedes selle uksega. Teistel kaasomanikel sellele juurdepääsu ei võimalda. Väidab, et see kuulub temale. Ühtegi tema väidet tõendavat dokumenti ei ole. Mida saan oma õiguste kaitseks teha, et saaksin ka seda ruumi kasutad? Kas võin selle ukse ise avada nt lahtimurdmise teel, teataks loomulikult omanikku sellest ette. Kohtutee on ilmselgelt kulukas ja kas ma saan üldse üksi kaasomandiga majas kohtu poole pöörduda?

Lugupidamisega,

R.S

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, asjaõigusseaduse paragrahv 41 lubab antud olukorras kasutada tõepoolest omaabi ning eemaldada ebaseaduslikult paigaldatud lukk. Korteriomandiseaduse paragrahv 14 võimaldab Teil nõuda ka korteri võõrandamist omavoliliselt käituva korteriomaniku poolt.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.