Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu liikmel on juhatuselt õigus nõuda pangakonto väljavõttega tutvumist?13.01.2012

Olen korteriühistu liige, ühe korteri omanik. Soovisin saada ühistu esimehelt:
1. Ühistu pangakonto väljavõtet täismahus, viimase 4 aasta kohta.
2. Viimase 4 aasta jooksul ostetud kütte koguste arveid.
3. Korteriühistu liikmete varaliste õiguste ja kohustuste tõendit. Ehk hetkel olevate võlgnikke nimekirja.
Tema sõnul pole mul õigus neid dokumente kirjalikul kujul enda valdusesse saada.
Soovin teada, kas mul on õigus neid dokumente kirjalikul kujul nõuda ja mis tingimustel? Kuhu pean pöörduma kui mulle seda ei võimaldata?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistuseadus kahjuks ei sätesta millises mahus on korteriühistu juhatus kohustatud esitama korteriühistu liikmele korteriühistut puudutavat dokumentatsiooni. Siiski tuleks eeldada, et põhjendatud olukordades (näit. majanduaasta aruande kontrollimiseks) peaks korteriühistu juhatus võimaldama raamatupidamise algdokumentidega tutvuda. Mis puutub soovitud dokumentide kättesaamise võimalustesse olukorrras, kus juhatus neid välja anda ei taha, siis oleks üheks võimaluseks kasutada korteriühistu revisjonikomisjoni abi ning teiseks võimaluseks taotleda soovitud dokumentide väljaandmist kohtu otsuse alusel. Viimatinimetatud kohtu poole pöördumine eeldab samas, et te põhjendate, miks on soovitud dokumentidega tutvumine Teile vajalik.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.