Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas saab korteriühisus vastu võtta otsuseid parkimise korraldamiseks?13.01.2012

Tere,
Esiteks, millised on korteriühisuse ja korteriühistu peamised õiguslikud erinevused ja pädevus kaasomandit puudutavate otsuste vastuvõtmisel?

Teiseks, meie kortermajas on loodud korteriühisus ning viimase üldkoosoleku otsusega (ei tea, kas enamuse otsuse alusel) võeti vastu ühistu territooriumil parkimist korraldavaid otsuseid - nt: autod, mis niisama seisavad, peavad olema paigutatud parkla lõppu või korteriühistu laseb nad teisaldada). Igasugused parkimiskorraldusmärgid puuduvad. Kas antud tegevus on õiguspärane ja millise otsuse parkimiskorralduse suhtes saaks üldse korteriühisus vastu võtta?

Ette tänades!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanike ühisuse (õiguslik staatus: ühendus) ja korteriühistu (õiguslik staatus: ühing) kõige suurem erinevus on nende õigusvõimes. Korteriomanike ühisus saab tegutseda üksnes valitseja kaudu, samal ajal kui korteriühistu juriidilise isikuna ei vaja tegutsemiseks kolmandate iskute "abi". Kuna nii korteriomanike ühisus kui korteriühistu peavad oma tegevuses lähtuma korteriomandiseadusest, siis ei ole kaasomandi eseme valitsemisel korteriomaniku seisukohalt väga suurt vahet kumma valitsemisvormi kaudu tegutseda, ning näiteks Teie küsitud kaasomandis oleva autoparkla üle puudub mõlema valitsemisvormi üldkoosolekul otsustuspädevus. Parkimiskohti saab jagada/määrata üksnes korteriomanike kokkuleppega, kokkulepe omakorda jõustub alles siis, kui sellega nõustuvad kõik korteriomanikud.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.