Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida on haldajal õigus ette võtta, kui korteriomanik ei maksa täies ulatuses tarbitud teenuste eest?17.01.2012

Tere! Kui korteriomanik keeldub 100 protsendiliselt tasumast haldajale haldustasu ja kommunaalmakseid ning keeldub ka halduslepingu sõlmimisest, mis õigused on maja haldajal edasi tegutsemiseks. Korteriomanik väidab, et puudub leping ja tema ei maksa.
Majas on 60 korterit ja puudub majaühistu. Enamuses korteriomanikel on sõlmitud maja haldajaga haldusleping maja haldamiseks ja teenuste vahendamiseks. Maja haldaja vahendab korteriomanikele vee-, kanalisatsiooni, prügi-, üldelektri, kütteteenuseid. Samuti hooldab maja ümbrust ja teeb avariilisi remonditöid. Eraldi remondiraha ei koguta. Elanikud maksavad haldustasu ja kommunaalteenuste eest.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse paragrahv 8 lõige 1 võimaldab kortermaju valitseda kas korteriomanike ühisuse või korteriühistu õiguslikus vormis. Juhul, kui Teie hallatavas majas on korteriühistu asutamata, siis järelikult valitseb kortermaja korteriomanike ühisuse vormis (korteriomanike ühisust ei ole vaja eraldi asutada, vaid see tekib automaatselt korteriomandite moodustamisel), ning tema tegevust reguleerivad korteriomandiseaduse paragrahvid 8-23.
Olukorras, kus Teil on enamus korteriomanikega sõlmitud otselepingud, eeldaksin isiklikult, et Teie puhul on tegu korteriomanike ühisuse valitsejaga ühes sellega kaasnevate õiguste ja kohustustega - kasutage neid julgesti.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.