Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu juhatus võib otsustada teenuste tariifi ruutmeetrite või korterite alusel arvestamist?08.02.2012

Tere,
Eelmisel aastal KÜ poolt esitatud üüriarve sisaldas muuhulgas ridu raamatupidamine ja avariiteenistus. Raamatupidamise maksumus oli kõigil korteritel võrdne (ca 6 eurot nt), avariiteenistuse maksumuse arvestamine käis ruutmeetrite järgi (minul oli see ca 3 eurot). Juhatus otsustas raamatupidamisteenust enam mitte võtta ja teeb arved ise. Siit esimene küsimus, kas juhatuse liikmed ise võivad arveid koostada?
Teiseks küsimuseks on aga jaanuari arve, kus need kaks rida on muutunud üheks Haldusteenuse reaks sulgudes järgi (finants, avarii). Sellega seonduvalt on minul, kui teistest poole suurema korteri omanikul kulu suurenenud (kui enne oli raamatupidamine ja finants kokku ca 9 eurot, siis nüüd on 15 eurot). Maksaksin justkui kahte raamatupidamist pluss lisaks siis avariiteenistus.
Juhatus sellisest asjast eelnevalt teavitanud ei ole, kas selline asi on õige ja ma pean maksma selliselt nagu arvel kirjas. Mulle tundub see veidi ülekohtune. Ja kas saab lihtsalt ilma üldkoosolekuta nii juhatus otsustada, et senised read kaotatakse ja asemele tuleb uus rida, sisaldades avariiraha ja ka raamatupidamist.
Kas juhatus saab ilma üldkoosolekuta otsustada, et kui juhatuse liige teeb raamatupidamist, siis peaks tal õigus olema ka selle eest tasu saada?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kulude jagamise põhimõtted on korteriühistutes reguleeritud üldjuhul põhikirja kaudu. Juhul, kui põhikiri kulude jagamist ei reguleeri, siis tuleb lähtuda korteriomandiseaduse regulatsioonist, mille kohaselt jagatakse kõik korterelamu majandamiskulud lähtudes korterite suurusest. Kuna juhatus on kohustatud oma tegevuses järgima korteriühistu põhikirja, siis tuleks ka Teie küsimustele vastuseid otsida korteriühistu põhikirjast. Mis puutub korteriühistu raamatupidamisse, siis juhatusel on õigus otsustada, kas nad teevad seda ise või palgatakse selleks raamatupidaja.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.