Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas on korteriomanikul võimalik mõjutada korteriühistu juhatajat aktiivsemaks tegevuseks?11.02.2012

Tere,
Elan 5-kordses majas esimesel korrusel ja meil on 3 tuba, köök, 2 koridori - üks wc ja teine vannitoa ees. Radiaatorid on ainult tubades ja köögis. Oleme ka välisseina vastas. Seega on meil väga külm. Ühistu juhatajaga oleme me algusest peale sõda pidanud, et ta soojustaks välisseinad ära. Tema aga ütleb, et laenu ei ole ja ei taha seda ka võtta. Lastetoas on aga praeguse seisuga väga külm, kell 13.30 on 18 kraadi ja õues -12,6, elutuba on ka sama, köök on 16,2 ja magamis tuba on 15,2 kraadi. Kuna õues läks natuke soojemaks, siis ka radiaatorid küttavad vähem. Tegelikult on probleeme väga palju, aga sooviks siiski teada, kas on mingitki võimalust ühistu esinaist mõjutada, et ta võttaks midagi ette?
Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanikul on korteriühistu mõjutamiseks võimalik kasutada konstruktiivset ja destruktiivset taktikat. Konstruktiivne lähenemine seisneb üldkoosolekute kaudu korteriühistu tegevuse suunamises (ettepanekute tegemine, hääletamine, sõnavõtud, läbirääkimised, kokkulepped jne.), destruktiivne lähenemine seisneb korteriühistu tegevusega mittenõustumises või sellele vastutöötamises (näit. korteriühistu kohtusse andmine, arvete mittemaksmine, kokkulepetest keeldumine jne.). Destruktiivne lähenemine võib olla õigustatud olukordades, kus korterit ei ole võimalik sihipäraselt kasutada, korteriomanikke ei kohelda ühtsetel alustel või keeldutakse tegemast korteriühistu vastutusalas olevate hoone tehnosüsteemide ja konstruktsioonide remonttöid. Teie näite puhul võiks esimese sammuna kõne alla tulla küttearvete osaline mittetasumine, kuna korteriühistu ei suuda teile tagada nõutud toatemperatuuri, mis peaks olema vahemikus 20 +/- 1 kraadi. Loodetavasti õnnestub olukord lahendada kompromissiga, kus korteriühistu vähendab kuni olukorra normaliseerumiseni Teie küttearveid määral, mida te peate korteris soovitud temperatuuri saavutamiseks juurde ise kütma.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.