Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas radiaatorite vahetus on tavapärase korrashoiukuluga või sellest suuremate kuludega?16.02.2012

Elamus on 8 korterit. Kahe korteri omanikud (korterid asuvad üksteise peal, kasutavad ühte püstakut) võtsid remondilaenu ja vahetasid oma korteris ära radiaatorid (kokku 8 tk), kuna vanad (paigaldatud elamu ehitusaastal 1957) olid juba amortiseerunud ja ei pidanud soojust. Kas tegemist on tavapäraste korrashoiukuludega, mis olid tehtud korteriomandi reaalosa korrashoiuks või korrashoiukuludest suuremate kuludega?
Nüüd planib korteriühistu võtta laenu ja renoveerida küttesüsteemi, sh vahetada kõik radiaatorid. Kas on õigus mingisugusele tasaarvestusele?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, üldjuhul on küttesüsteemi rekonstrueerimistööde näol tegu tavapärase korrashoiukuluga, mille tegemiseks ei ole vajalik kõikide korteriomanike nõusolekut. Samas ei kehti eeltoodud jutt võimalike rekonstrueerimistööde käigus paigaldatavate lisaseadmete, näiteks radiaatoripõhiste küttearvestite kohta.
Varasemalt tehtud tööde tasaarvelduse põhjendatus sõltub väga paljudest asjaoludest nagu näiteks varasemalt tehtud tööde põhjendatus, kasulikkus, maksumus, vastavus projektile jne.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.