Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas kõik korteriomanikud on kohustatud paigaldama tuletõkkeuksed, kuigi ei hoiusta küttepuid?20.02.2012

Korteriühistule on tehtud ettekirjutus tuletõkkeuste paigaldamiseks. Majas on sisseehitatud ahjusid neli ja nende omanikud hoiavad puid keldrites. Keldritele peab paigaldama tuletõkkeuksed. Kas seda on õige teha ühistu rahadega või peaks iga korter, kellel ahi, ise selle paigaldama.
Majas on kokku 12 korterit. Ühistu koosolek otsustas paigaldada 4 ust ühistu rahadega ja teha graafik neile, kellel ahi sees, et raha tagasi saada.
Siis aga tegi üks korteriomanik allkirjade kogumise 6 ukse paigaldamiseks ja oli ka eelnevalt juba hinnapakkumise saanud.
Kuidas toimida korteri juhatusel?
Kiitus Teile

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, raske vastata, kaldun arvama, et tulekindlate uste paigalduse näol ei ole tegu korteriühistu- vaid konkreetsete korteriomanike kohustusega, kuna just nende tegevuse tõttu tehti selline ettekirjutus. Samas jälle ettekirjutus ise on tehtud õigele isikule ehk korteriühistule, kuna korteriühistu vastutab tuleohutusnõuete täitmise eest kortermajas. Tundub, et korteriühistul on võimalik valida tulekindlate uste paigaldamise või majas sees küttepuude hoiustamise vahel.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.