Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas küttesüsteemi ja elamu renoveerimiseks vajamineva laenu võtmiseks peavad andma nõusoleku kõik korteriomanikud?23.02.2012

Tere. Kas ma saan õigesti aru, et korteriühistul on õigus võtta küttesüsteemi ja elamu renoveerimiseks laenu, kuid selleks peavad andma nõusoleku kõik korteriomanikud?
Hetkel on üldkoosoleku enamuse otsus tellida küttesüsteemi ja elamu renoveerimise projektid, võtta pangast 20-ks aastaks laen (ainult laenu ja intresside katteks hakkab iga korteriomanik maksma 1.15 eurot/m2), renoveerida küttesüsteem (torude, radiaatorite vahetamine, teisele kütteliigile üleminek) ja renoveerida elamu (soojustada pööning ja fassaad). Renoveerimise projektid on juba tellitud.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, laenu võtmine ei eelda kõikide korteriomanike nõusolekut. Kõikide korteriomanike nõusolek on vajalik üksnes juhul, kui muudetakse oluliselt korteriomandi kaasomandi eset ehk hoonet. Küttesüsteemi renoveerimise näol on tegu hoone olemasoleva tehnosüsteemi asendamisega mitte aga muutmisega, KUID kui selle käigus lisatakse küttesüsteemile ka täiendavaid seadmeid nagu näiteks korteripõhiseid küttemõõdikuid vms, siis vajab antud osa "renoveerimistöödest" siiski kõikide korteriomanike nõusolekut.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.