Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas on võimalik korteriühistu esimehel ennast kaitsta tagasikutsumise eest?13.03.2012

KÜ esimees teeb ja üritab teha head tööd, aga üks ühistu liige, kes on ka juhatuse liige, laimab ja nimetab esimeest vargaks, mis ei pea absoluutselt paika ning ei ole reaalselt võimalik, sest maja juures tehtud kulutused on peaaegu olematud, seoses olemasoleva laenulepinguga. Laenuleping ja antud tööd sai tellitud vahetult enne seda kui ta esimeheks sai. Esimehele pööratud laim aga on põhjendatud sellega, et liige ei soovi teatud tööde tegemist, mis üldkoosolekul saab vastuhääli ning töösse ei võeta. Kuid talle sellest ei piisa, sest esimees on toiminud vastu tema tahtmist (kuigi elanike heaolu nimel), mistõttu agiteerib majarahvast esimeest juhatuse kohalt tagasi kutsuma. Lisaks sellele käitub antud liige ebaadekvaatselt nii juhatuse- kui üldkoosolekul ehk karjub ja ärgitab sellega ka teisi üles, mistõttu ei ole võimalik koosolekuid normaalselt läbi viia. Küsimus seisnebki nüüd selles, et kuidas saaks esimees ennast kaitsta ning jätkata oma tööd? Ja kas juhatusel on üldkoosolekul õigust teha ettepanekut, et koosolekul ei saa osaleda sellised isikud, kes ennast adekvaatselt üleval ei pea ning segavad selle läbi viimist?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, koosoleku juhatajal on õigus paluda koosolekult lahkuda isikutel, kes ei allu koosoleku korrale ja koosoleku juhataja korraldustele.
Samas ei pea koosoleku juhataja olema tingimata juhatuse ega isegi mitte korteriühistu liige. Koosoleku juhataja valitakse igale koosolekule eraldi koosolekul osalevate isikute hulgast.
Lugupidamisega,
Andry Krass