Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas lodžade kinniehitamise eest on õigus tasu küsida ka neilt, kel lodžat ei ole?28.03.2012

45 korteriga elamu üldkoosolek otsustas 11 poolthäälega (koosolekul osales 21 liiget) renoveerida maja fassaad, paigaldada sundventilatsioon ja lodžad kinni ehitada. Lodžad on kaasomandi mõtteline osa, viis korterit on ilma lodžata. Kuidas peaks käituma majas oleva viie korteri omanikud, kes ei pea õiglaseks maksta mahukate renoveerimistööde eest võrdselt nendega, kel on lodža? Peale selle väheneb lodžade kinniehitamisega nende viie korteriomaniku kaasomandis oleva mõttelise osa suurus, kas viiel korteriomanikul on õigus küsida selle eest kompensatsiooni korteriühistu ülejäänud liikmetelt?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, lodžade kinniehitamiseks on vajalik sõlmida korteriomanike vahel kokkulepe ning seda ei saa otsustada korteriomanike üldkoosoleku kaudu. Kokkuleppe puudumine antud olukorras tähendab, et üldkoosoleku otsus on tühine ning selle täitmine ei ole Teile kohustuslik. Hüvitise nõudmise või kohtusse pöördumise asemel tundub kõige ökonoomsema vastukäiguna kasutada õigust mitte tasuda lodža kinniehitamisega seotud kulusid.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.