Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui osa korteriomandi pinnast on naabri käes ja ta ei loobu selle kasutamisest?28.03.2012

Tere,
Korteri ostmisel selgus, et osa korteriomandi pinnast on naabri kasutuses, kuid ostulepingus sai märge tehtud, et olen teadlik sellest (sest ei näinud probleemi, et ei peaks seda pinda tagasi saama).
Puuduolev ruum on 10m2, kuid maksin selle eest eelmisele omanikule siiski.

Nüüd on seis selline, et naaber ei taha vastavast teemast kuulda midagi, sest majal oli 1970 paiku suur remont tehtud ja siis lihtsalt plaanid jäid korda tegemata. Samas erastamise ajal keegi kortereid üle ei mõõtnud ja korteri omanikud panid allkirjad alla, et vastavalt joonistele on kõik mõõdud õiged. Nii oli nõus ka naaber.

Nüüd aga soovib maja teine korrus hakata majale kolmandat korrust ehitama ja asi on ainult minu ja naabri korteri asja korda saamise taga.
Kuid kuna maksin vastavalt ruutmeetritele ja naaber saab 10 m2 rohkem kasutada, siis kas peaksin pöörduma kohtusse (kas oleks võiduvõimalus) või mis lahendusvariante oleks võimalik veel kaaluda, kui naaber pole nõus rendi maksmisega, ruutmeetrite eest maksmisega (müüks naabrile need ruutmeetrid maha) ega mingi muu lahendusega.
Lugupidamisega

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, saan probleemist nii aru, et maja plaanides toodud mõõdud ei vasta tegelikkusele. Selline olukord ei tähenda automaatselt, et puuduolevad m2-d on kohustatud enda korteri arvelt hüvitama just Teie naaber.
Teile lootustandvam oleks olukord, kui naabril on Teie olukorraga vastupidine situatsioon st. tema korter on 10m2 suurem kui plaanid näitavad.
Kõige kindlamalt saaks väita, et Teil on nõudeõigus naabri suhtes sellisel juhul, kui plaanilt nähtuvalt on mõni Teie korteri koosseisu määratud ruum hoopis naabri kasutuses.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.