Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas mul on õigus keelduda oma vannitoa lõhkumisest, et panna kortermajas uusi torusid (ise kasutan boilerivett)?04.04.2012

Tere.
Meie korteriühistus on vastu võetud otsus maja renoveerida, tööd pidid algama kevadel. Täna käis minu korteri ukse taga ühistu esimees, kes informeeris mind kui korteriomanikku, et hakatakse vahetama/parandama (ei saanud täpselt aru) ka veetorusid ja sellega seoses tuleb töömees ja teeb KÕIGILE korteri vannituppa töödele ligipääsuks suure (ca 50cmx50cm) augu. Hiljem need samad töömehed seda auku korda ei tee, see on korteriomaniku mure, nii öeldi. Minu küsimus on see, et kas ma olen sunnitud lubama neil oma korteri vannituppa (mis on korralikult plaaditud) relakaga auk teha? See isegi ei ole minu huvides, kuna mul on soojaveeboiler ja hetkel saavad sellest tööst kasu vaid need, kellel soe vesi otse tuleb (et siis ei pea seda sooja vett kraanist pool tundi ootama). On mul seaduslik õigus äkki korteriühistule öelda, et ma ei ole sellega nõus?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse paragrahv 11 lõige 3 kohaselt peab korteriomanik võimaldama korterit kasutada teistel isikutel, kui see on vajalik kaasomandi eseme (sh.veepüstikud) korrashoiuks. Seeläbi tekkinud kahju tuleb korteriomanikule hüvitada.
Sätte viimase lause puhul tuleks siiski arvestada, et korteriomanik saab nõuda kulutuste hüvitamist üksnes siis, kui ta ei ole ligipääsu kaasomandi esemele ise omavoliliselt kinni ehitanud.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.