Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteri kaablite vahetuseks ja gaasi kinnipanekuks on vaja projekti?08.04.2012

Tere!

Soetasin hiljuti remonti vajava korteri. Soovin korteris välja vahetada (kaasajastada) elektri- ja veesüsteemid. Loomulikult paigaldada mõned lisapistikud ja valgustid või muuta mõne pistiku asukohta. Selle peale teatas ühistu poolt määratud haldur aga et selliste tööde teostamiseks on vajalik esitada vastavad projektid, vastasel juhul ei anna ühistu nõusolekut. Kas see on nii, et vanu elektrijuhtmeid ja torustikku projektita vahetada ei või?

Ent küsimusel on ka teine osa. Nimelt on korteris gaasipliit, mille sooviks vahetada elektripliidi vastu. Ka selle jaoks, et korteris gaasitorud sulgeda, on halduri sõnutsi vaja projekti? Loogiline tundub, et töö saab teostada ainult Eesti Gaas, aga kas ka selleks on tõesti projekt vajalik, et torule punn ette keerata ja see kinni plommida?

Kolmanda osana on läbi käinud idee muuta köögi asukohta, sisuliselt teha ühest toast köök ja köögist tuba. Ehituslikult eeldaks see ainult ühe augu tegemist seinakonstruktsiooni. Saime teada, et linnaarhitektuuri osakonnast tuleb selleks luba saada, on loogiline. Enne jutuga halduri poole pöördumist tekib juba ennetavalt jällegi küsimus, et kas köögi ümberpaigutamiseks on vaja koostada ehk ehitusprojekt või mida selliseks tegevuseks reaalselt vaja oleks?

Kas halduri vastavasisulisi nõudmisi on võimalik ka kuidagi seaduslikult põhistada? Või on mul võimalik esitada haldurile mõni seadusest tulenev põhistus, millele tuginedes oleks võimalik vähemalt amortiseerumise märke näitav elektri ja veesüsteem välja vahetada ja teha seda projektita, et juhtme asemele tuleb juhe? Vastavad tööd teostab loomulikult elektritöödega tegelev ettevõte.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ehitusseaduse paragrahv 2 lõige 6 punkt 4 kohaselt on ehitamine muuhulgas ehitise tehnosüsteemi või selle osa muutmine. Seega on kehtiva regulatsiooni järgi ehitusloa (ja selle aluseks oleva projekti) olemasolu vajalik nii tehnosüsteemide (sh.gaasitorustik) ümberehitamiseks, kui ka ruumide sihtotstarve muutmiseks.
Ehitusluba ei ole vajalik, kui tööd piirduvad olemasoleva tehnosüsteemi remondi ja/või asendamisega.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.