Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui naaber ehitas ühiskoridori ukse, vahetult minu ukse taha?03.05.2012

Meie naaber ehitas ilma loata ukse minu ukse taha, koridorid on kõigi ühisomandis. Mida teha, koosolek otustas, et tuleb eemaldada. Ehitaja ainult naerab selle peale ja ütleb, et ka teised, kes on midagi ehitanud, peavad siis need eemaldama. Samas need teised ei ole kedagi otseselt seganud ja ka vastavat nõuet ei ole KÜ kellegile esitanud.
Hea kui saate aidata kuidas oma õiguste eest saaksin seista.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kõige kindlamaks enda õiguste maksmapaneku viisiks on teha seda iseseisvalt ilma kolmandatele isikutele (KÜ-le) lootmata. Antud juhul on naaberkorteri omanik rikkunud korteriomandiseaduse paragrahv 16 lõikes 1 sätestatud kohustust kooskõlastada ukse paigaldamine kõikide korteriomanikega. Teil on õigus nõuda esialgse olukorra taastamist ning juhul kui naaberkorteriomanik sellele nõudele ei allu, siis ka tema korteri võõrandamist. Korteri võõrandamise kohustus on sätestatud korteriomandiseaduse paragrahvis 14.
Lootes probleemi lahendamisel korteriühistu peale, tuleb Teil arvestada sellega, et korteriühistu võtab otsuseid vastu häälteenamusega ning need korteriomanikud, kes on samuti seaduse vastu eksinud, ei pruugi olla Teiega võrdselt otsustavad.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.