Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu saab sama kommunaalvõlga kaks korda kohtu kaudu välja nõuda?22.05.2012

Tere!
Küsimus nimelt selles, et sai kunagi ostetud mehega kaasomandisse korter. Mingi aeg jäi mees töötuks ja tekkisid kommunaalvõlad. Ühistu andis asja kohtusse ja nüüdseks on see ka kohtutäituri käes, hiljem andis ühistu veelkord sama võla uuesti kohtusse ja juba teise kohtutäituri kätte. Nüüdseks on kaelas hiigel kommunaalvõlg, kuna esimene täitur võtab oma osa ja nõuab sisse minu mehelt kohtutäituri tasu pluss võla ja viivised kokku 2000 eurot, ka teine täitur teeb täpselt sama aga mõlemalt nõutakse sisse nii tasu 2x600 eurot kui ka eelmine võlg pluss juurde lisandunud võlg, mis oli eelmisega kokku 3000 eurot. Aga võlg on juba topelt ja viivised ning eelmised kohtukulud samuti, mille ühistu kommunaalarvetele otsa lisas ja kohus samuti. Neid on juba topelt, kui kohus juba need välja mõistis. Kas ühistu saab siis need veel omakorda kommunaalarvele otsa liita ja siis viivist võtta suurenenud summa pealt.
Ühesõnaga kas saab anda ühe võla mitu korda kohtusse. Algul võlg viivistega 1500 eurot, lisaks täituri tasu 600 eurot ja siis uuesti sama juba antud võlg ja sinna lisandunud uus võlg ja sellelt kogusummalt ka viivised ühistu poolt ning täituri tasu mõlemale võlgnikule 600 eurot. Üks ja sama võlg kolm täituri tasu 1800 eurot pluss 1500+3000+topelt kohtukulud.
Ette tänades,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui tegu on kaasomandis oleva korteriga, siis võib korteriühistu nõuda korteril lasuva võlgnevuse tasumist kõigi kaasomanike poolt. Sealjuures ei tähenda võlanõude esitamine kõigi korteri kaasomanike vastu üheaegselt veel võla mitmekordset väljanõudmist, sest juhul kui üks kaasomanikest võla kustutab või seda vähendab, siis peab korteriühistu vastavalt vähendama oma nõuet ka teiste kaasomanike vastu. Kohtutäituri tasu tuleb maksta kõikidel kaasomanikel, kelle käest kohtutäitur korteri võlga nõuab.
Lugupidamisega,
Andry Krass