Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas toimib korterelamus üldkasutatava pinna kasutamine ja selle koristamine?26.05.2012

Ostsime hiljuti korteri majja mille igas trepikojas on 6 korterit. Nähtavasti ei ole meie trepikojas koristamise peale mõeldud eriti. Kuidas peaks toimima üldkasutatava pinna koristamine?
Probleem ka lapsevankri hoidmisega alumisel korrusel. Sinna on pandud palju jalgrattaid. Pugesin vankriga tagumisse nurka, kuna mujal lihtsalt ruumi ei olnud. Nüüd aga jäetakse need rattad sinna risti-rästi ette, et kui ma lapsega hakkan välja minema, pean eelnevalt 10-15 minutit kulutama nende jalgrataste eest ära tõstmisega ja tagasi panemisega. Samas aga vedeleb välisukse lähedal kaks katkist jalgratast, mida ilmselgelt pole ammu kasutatud ja tundub, et pole ka plaanis. Ilus oleks ju kui omanikud need oma keldrisse siis hoiule viiksid (siin on vist kõigil oma keldriboks olemas). Need võtavad enda alla üsna palju ruumi ja samas ka takistavad ülejäänud ruumiosa kasutamist, sest need on väljapääsu lähedal. Vankrit mul mujal hetkel hoida pole võimalik. Kuidas tuleks üldkasutatavat pinda jagada vankrite ja jalgrataste hoidmisel, kas on iga korteri jaoks ka osa, mida nood kasutada võivad?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, trepikoda kuulub korteriomandi kaasomandi eseme hulka ning vastavalt korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõikele 1 valitsevad korteriomanikud seda ühiselt. Olukordades, kus kaasomandi eseme korrashoid ei ole tagatud, lubab sama paragrahvi lõige 2 teha korteriomanikul kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste korteriomanike nõusolekuta ning nõuda teistelt korteriomanikelt, et nad hüvitavad vajalikud kulutused kaasomandi kulude kandmise suhte alusel.

Üldkasutatavat pinda tuleb kasutada vastavalt korterelamu ehitusprojektis ettenähtud sihtotstarbele. Olukorras, kus trepikojas hoiustatud esemed takistavad trepikoja sihipärast kasutust, võib korteriomanik nõuda, et trepikoja sihipärast kasutust takistavad asjad trepikojast eemaldatakse.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.