Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas kohtutäiturilt ostetud korter oma valdusse saada?03.06.2012

Tere. Mul selline mure, et ostsin 2011. aasta lõpus kohtutäiturilt korteri. Võlgnik oli naisterahvas, kes on tänaseks surnud (veebruaris). Kuid seal korteris elab sees selle naise poeg, kes keeldub antud korterist välja kolimast. Väidetavalt on ta otsuse edasi kaevanud. Kohtutäituri büroost uuriti asja, ja öeldi, et jah, veebruari kuus on otsus edasi kaevatud korteri ebaseadusliku müügi tõttu. Kuid antud kaebust kohtus ei rahuldatud ja kaebus tühistati aprilli kuu alguses. Nüüd tekkis küsimus kuna tahaks kõike seaduslikult teha, siis kas mul on õigus minna ja vahetada uks antud korteris ära? Kinnisturegistris on antud korter minu nimel. Ja kuna korter on minu nimel, siis see on minu vara ja loogiliselt tohiksin sellega teha mida tahan? Meest on koheselt pärast müügi toimumist teavitatud sellest, et ta peab sealt välja kolima. Ja seda korduvalt. Ühtlasi kasvatab mees, kes seal sees elab, kommunaalteenuste võlgasid (küte, vesi, prügi jne), mis ei ole enam sugugi väiksed. Kas mul on reaalselt ka õigus seda raha sisse nõuda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, saan aru, et soovite teada, kas korteri omanikuna on Teil õigus takistada korteris elaval isikul korterit kasutamast?
Vastus on, et kui korteri valdust ei ole Teilt ära võetud ebaseaduslikult salaja või vägivallaga, siis on korteri kasutamisel teisele isikule takistuste tegemine keelatud isegi siis, kui teine isik valdab korterit ebaseaduslikult. Olukorras, kus teine isik keeldub Teie korterit vabatahtlikult vabastamast, on ainus seaduslik lahendus pöörduda kohtu poole korteri ebaseaduslikust valdusest väljanõudmise nõudega.

Mis puutub ebaseadusliku valdusega kaasnevatesse kuludesse, siis kohustub korteri ebaseaduslik valdaja tasuma korteriomanikule korteri ülalpidamiskulud, hüvitama kulutused, mida korteriomanik teeb korteri ebaseaduslikust valdusest väljanõudmisel, kandma kulud, mida korteriomaik kannab seoses sellega, et ei saa korterit kasutada ja/või hüvitama tulu, mis jääb korteriomanikul seoses ebaseadusliku valdusega saamata.

Lugupidamisega
Andry Krass
õigusteaduse magister