Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korterelamu äripinna kasutusotstarbe muutmiseks on vaja kõigi kaasomanike nõusolekut?16.06.2012

Majas on korterid ning 3 äripinda. Kasutusluba äripindadele on antud tööstuskaupade kaupluse ning bürooruumide jaoks. Nüüd soovib äripindade omanik teha ruumidesse lasteaia. Kas sellise muudatuse tegemiseks on vajalik kõigi kaasomanike (korteriomanike) nõusolek või piisab 51% omanike nõusolekust (seda viimast väidab linnavalitsuse spetsialist).
Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tänan Teid küsimuse eest!

Korteriomandite (nende hulgas 3 äripinna) sihtotstarbe muutmine saab korteriomandiseaduse paragrahv 16 lõige 1 kohaselt toimuda üksnes kõikide korteriomanike nõusolekul.
Teid konsulteerinud linnavalitsuse spetsialist on ilmselt eksituses ning lähtub oma väites ehitusseaduse sätetest, mis aga ei reguleeri korteriomanike vahelisi suhteid. Lühidalt öeldes ei anna ehitusluba õigust ehitada, vaid kinnitab, et kui (korteri)omanikud on ehitamisega nõus, siis ei ole linnavalitsus selle vastu.
Oma õiguste kaitsmisel tasub lisaks korteriomandiseaduse sätetele viidata ka ehitusseaduse paragrahv 12 lõige 2 viimasele lausele, mille kohaselt ei anna ehitusluba, kirjalik nõusolek või kohaliku omavalitsuse teavitamine õigust ehitada ilma maaüksuse või ehitise omaniku loata. Viimatinimetatud ehitise omanikuks on kortermajas kõik korteriomanikud.

Parimate soovidega,
Andry Krass
õigusteaduse magister