Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas saaks oma korteris küttesüsteemi muuta kui kortermajas ühistu poolt midagi ette ei võeta?02.07.2012

Tere,
Mureks keskküttesüsteem, mis vana süsteemi järgi tehtud. Kõigepealt soojus ülesse kolmandale korrusele ja siis jaotub alla tulles. Elame kahe väikese lapsega esimesel korrusel. Korter on talvel külm 13-18 kraadi. Tahaks teada, kas on mingisugune õigus torusüsteem ümber teha tänapäevaseks ehk jaotub kohe igasse korterisse ja ise reguleerid oma sooja kraanidest, kas on õigus vahetada radiaatoreid, kuna siin seinas mingid tollised torud ja nende ümber pleki lätakad. Ühistu esimees räägib, et meie maja viimane, soojussõlme lõpus ja pole mõtet lootagi sooja. Kuid ülesse läheb kuum toru aga alla jõuab õrnalt leige ning maksame rohkem, kui teised majad, kellel süsteem ümber tehtud ja ise regulerivad oma sooja. Lausuti veel esimehe poolt, et me ei tohi teha ka midagi oma küttesüsteemiga, kuna see ju ühisvara, aga kustmaalt jookseb see piir, kas tõesti ei saa inimväärseid elamistingimusi endale ja eriti väikestele lastele luua, kuna lihtsalt keelatakse aga ise ei tehta selleks ka midagi. Öeldi, et kolige minema, kui ei meeldi. Tegemist kolmekordse majaga ja elame esimesel korruse lastega.
ootele jäädes ja ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, vastab tõele, et küttesüsteem on korteriomanike kaasomandis ning korteriomanik ainuisikuliselt ei tohi seda muuta või ümber ehitada. Teisest küljest kaasneb korteriomanikule eeltoodud piiranguga ka õigus nõuda (korteriühistult) küttesüsteemi tõrgeteta töö tagamist, sealhulgas nõuetekohast (20 +/- 1 kraad) sisetemperatuuri korteris.
Olukorras, kus korteriühistu ei suuda endale seadusega pandud kohustust täita, saab korteriomanik rakendada enda õiguste kaitseks korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõikes 2 toodud sätet, mille kohaselt võib korteriomanik teha kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste korteriomanike nõusolekuta ning ta võib teistelt korteriomanikelt nõuda, et nad hüvitavad vajalikud kulutused kaasomandi kulude kandmise suhte alusel. Kuna korterisisese temperatuuri hoidmine (mis Teie puhul tähendab juurdekütmist) nõuetekohasena on käsitletav kaasomandi eseme säilitamiseks vajaliku toiminguna, siis on Teie enda otsustada, kas riskite omal käel küttesüsteemi renoveerida või piirdute korteri (elektriga) juurdekütmiseks tehtud kulutuste väljanõudmisega korteriühistu käest.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister