Korteriomandiõigus


Küsimus: Korteriühistu poolt on parkimine reguleerimata, kas parkimise osas võib korteriomanikke ja üürnikke kohelda erinevalt?03.07.2012

Tere!

Üürin välja korterit ja üürniku peres on 2 autot. KÜ esimees käskis neil 1 auto mujale parkida. Parkimiskohad on ju mõtteline osa kaasomandist.
Parkimiskohad pole konkreetsetele korteritele määratud. KÜ esimees väidab, et omanikul võib olla 2 autot aga üürnikul 1 ja üldse võib KÜ üürnikul parkimise ära keelata. Kas sellisel jutul on mingi õiguslik alus üldse olemas? Kas üürnikul ja omanikul on ülalkirjeldatud situatsioonis erinevad õigused? Parkimine on KÜ-s reguleerimata.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alustaksin korteriühistu (esimehe) pädevusest - see piirdub korteriomandi kaasomandi eseme (kortermaja + krunt) korrashoiu korraldamisega ning seega puudub korteriühistul õigus kehtestada korteriomandi kaasomandi eseme kasutuskorda ja/või -piiranguid.
Mis puutub üürniku õigustesse, siis juhul, kui korteriomanik ei ole kaasomandi eseme kasutamisele kitsendusi seadnud, siis on üürnikul omanikuga võrdsed õigused selle kasutamiseks.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister