Korteriomandiõigus


Küsimus: Milline on protseduuride järjekord, et paneelmajas eemaldada üks väike mittekandev vahesein?07.07.2012

Tere! Küsimus seoses korteri renoveerimisega. Ostsime äsja paneelmajas korteri ning sooviksime eemaldada ühe väikese mittekandva vaheseina, mis eraldab köögiboksi ja elutuba. Korteriühistu poole oleme pöördunud ning tundub, et korteriühistu ei oska praegu veel midagi selle kohta arvata ning leidis, et korteriühistu nõusolek on võibolla üks viimaseid asju, mida tuleb teha. Mulle näib, et just korteriühistu nõusolek on vajalik ning projekt jm polegi kohustuslikud sellist tüüpi ümberehitustööde korral? Milline oleks õige protseduuride järjekord, mida tuleb teha selleks, et paneelmajas eemaldada üks väike mittekandev vahesein? Kas selleks on üldse korteriühistu luba tarvis ja kui on, siis kas on kuskil lisainfot selle kohta, mida saaks edasi saata ning viidata korteriühistu juhatusele nende asjaga kurssi viimiseks?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kortermaja seinad kuuluvad korteriomandi kaasomandi eseme koosseisu sõltumata sellest kas tegu on kandvate või mittekandvate seintega. Kui soovite seina sisse ava teha, siis tuleb korteriomandiseaduse paragrahv 16 kohaselt selleks saada kõikide korteriomanike nõusolek.
Lisaks korteriomanike nõusolekule peab seina sisse ava rajamisega nõus olema kohalik omavalitsus, kes väljastab selleks ehitusloa.
Ava tohib rajada peale seda, kui on olemas nii kokkulepe korteriomanikega kui kohaliku omavalitsuse ehitusluba. Korteriühistu nõusolek ei ole vajalik, küll aga on tema ülesanne järgida, et vajalikud kooskõlastused oleksid enne tööde alustamist olemas.

Tervitades,
Andry Krass