Korteriomandiõigus


Küsimus: Milliste kuludega peaks arvestama, et kohtu kaudu korteriühistult andmeid ja selgitusi nõuda?17.08.2012

Tere,
Kuna riigilõivu seadus on suhteliselt mahukas ja keeruline, kas oskate öelda kui suur on riigilõiv kui on soov korteriühitult infot saada ent muul viisil on see võimatu (tean, et riigilõivule lisandub vajadusel juristiteenuste eest tasu)? Probleem selles, et ühistu väitel olen korteriomanikuna võõras isik, kellele nemad ühtegi aruannet ega ühistule esitatud kommunaalteenuste ja remontide eest esitatud arvet, hinnapakkumist, kalkulatsioon ja/või ühistuliikmete vahel kulude jagamise põhimõtet näitama ei pea. Vaatamata suulistele ja kirjalikele järelpäringutele, seaduse punktide viitamisele, ei tutvustata aastaaruannet enne kinnitamist, ei esitata tegevusaruannet, pole revisionikomisjoni, ei vastata küsimustele jne. Väga üldsõnaline aastaaruanne on võimalik äriregistrist tellida vaid. Saadetakse ainult järjest suurenevate summadega arveid (esitatakse vist nägude järgi, oletus). Tahaksin siiski teada mille eest mult raha küsitakse ja kui põhjendatult.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, riigilõivuseaduse paragrahv 57 lõikele 3 kohaselt on mittevaraliste nõuete korral riigilõivu suuruseks 300 eurot. Kui nimetatud avaldus esitatakse elektrooniliselt veebilehe www.e-toimik.ee kaudu, siis tasutakse riigilõivu 250 eurot. Õigusabiteenuse kulude suurus sõltub juba nõude keerukusest, mistõttu soovitan selle suuruse välja selgitamiseks juba otse enda valitud õigus- või advokaadibüroo poole pöörduda.
Parimate soovidega,
Andry Krass
Õigusteaduse magister