Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuhu pöörduda, kui ilma loata katuse ehituse tõttu on korter külm ja niiske, ühistu ei võta midagi ette?09.09.2012

Maja on kolme paraadnaga kahe korruseline. Üks paraadna, kuhu ka mina korteri ostsin ca 3 aastat tagasi, kannab viilkatust, mis ehitati sinna KÜ väitel ilma nende loata ja ka ilma igasuguse projektita umbes 5 aastat tagasi ning ometi seisab katus tänini. Probleem selline, et katus on nii kõrge, et sinna alla saab ehitada vabalt veel ühe elamise. Mõlemad viilu otsad, mis on küll laudadega kaetud, sealt võib läbi vaadata, mis on ilmselt ehitaja praak, paraadna teise korruse lagi on ära lõhutud, kuna sinna pidi ilmselt tulema sissepääs uude elamisse, kuna katuse otsad on kõik lahti siis on paraadnas temperatuur just selline nagu õues. Katuse ehitajad enam majas ei ela, ei ela ka alumine naaber, seega elangi üksi sellises paraadnas ja võitlen suurte kütte arvetega, kuna paraadna on praktiliselt ilmale avatud. Vihmavee torud on samuti katusele paigutamata, mis tõttu voolab kogu vesi alumise seina vastu, mis ongi juba ka üleni sammaldunud ja krohv pudeneb. Seinad on enamasti märjad, keldri seinad on suuremate vihmadega märjad. Küsimus selles, et kelle poole ma siis selle murega nüüd pöördun, ühistu ei vasta või siis keerutab midagi, ülemise korteri omanik kui elas veel oma korteris ja kes selle katuse siis ka ehitas, lubas kogu aeg, et teeb kõik korda aga siiani ei midagi. Kas pole tegu minu vara ja elukvaliteedi rikkumisega? Kes sellise sigaduse eest vastutab, KÜ või katuse ehitaja? Kust saada abi, on ka pildi materjal. Olen oma murega täitsa üksi jäetud, palun abi, talv on ka jälle tulemas!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alustaksin sellest, et sõltumata sellest, kas kortermaja köetakse puude, gaasi, elektri, lokaalse katlamaja või kaugküttega, tuleb kütekulud jagada kõikide korteriomanike vahel vastavalt korterite ruutmeetritele. Seega kui Teie küttearved on teiste korteriomanike omast sooja mittepidava katuse tõttu suuremad, siis saate Te nõuda, et osa Teie küttearvetest võtaksid enda kanda teised korteriomanikud. Vastav nõue tuleb esitada korteriühistule.

Viilkatuse rajamine, samuti korteri laiendamine, eeldab kõikide korteriomanike nõusoleku olemasolu. Juhul, kui sellist kokkulepet ei ole, kuid ehitustööd siiski toimuvad/toimusid, siis peab korteriühistu astuma vajalikke samme ebaseadusliku ehituse peatamiseks ning esialgse olukorra taastamiseks. Kulud, mis ebaseadusliku ehitustegevusega korteriühistule ja/või korteriomanikele tekivad, kannab korteriomanik, kes ehitustöö tellis ning ehitaja. Kui korteriühistu ei astu samme ebaseadusliku ehitustegevuse peatamiseks ega taasta esialgset olukorda, siis võib seda teha ka korteriomanik, nõudes vastavad kulud korteriühistu käest välja. Kuna ehitustegevuse üle kohustub järelvalvet tegema kohalik omavalitsus, siis tuleks ebaseaduslikust ehitustegevusest informeerida ka kohalikku omavalitsust.
Kokkuvõttes vastutab esimeses järjekorras Teile tekitatud kahju eest korteriomanik, kes tööd tellis, seejärel ehitaja, kes ebaseadusliku ehitustöö teostas. Korteriühistu vastutab Teie ees juhul, kui ta ei astunud vajalikke samme ebaseadusliku ehitustegevuse takistamiseks ning kui ta keeldub esialgset olukorda taastamast.

Lugupidamisega,
Andry Krass
Õigusteaduse magister