Korteriomandiõigus


Küsimus: Kortermaja osa rõdusid jäetakse remontimata, kas selline otsus on õigustatud?13.09.2012

Tere! Majas, kus ma elan, on alustatud rõdude remondiga. Iga majaelanik maksab tasu reomondifondi. Majas esineb ka võlgnikke. Maja haldab kommunaalettevõte. Küsimus seisneb selles, et kommunaalettevõtte juhataja otsustas omavoliliselt milliseid rõdusid parandada ja milliseid mitte. Parandamata rõdusid jääb 24-st umbes 3-5, mis vajavad samuti remonti. Üldkoosolekut enne remondi alustamis läbi ei viidud. Küsimus seisneb selles, et kuna minu rõdu on üks nendest, mida parandada ei taheta. Kuidas on võimalik probleemi lahendada ja millised on minu õigused antud konfliktis?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, rõdude näol on tegu kaasomandi esemega, mida valitsevad korteriomanikud ühiselt (korteriomanike ühisus). Eeldusel, et remonti vajavad kõik rõdud, tuleb need kõik ka korda teha, sõltumata sellest, millises maja osas rõdu asub või milline omanik seda kõige rohkem kasutab. Olukorras, kus Teie korteriomanike ühisuse valitseja (küsimuses nimetatud kommunaalettevõte) jätab osa rõdusid remontimata, on Teil õigus need ise korda teha ning nõuda kantud kulu hüvitamist. Asjakohaseks seadusesätteks on korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2.

Lugupidamisega,
Andry Krass
Õigusteaduse magister