Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ainus viis kortermaja katus korda teha, on remont ära teha ja siis mittenõustujalt tema osa kuludest kohtu kaudu sisse nõuda?20.09.2012

Mure selline, et 4 korteriga maja laguneb ning vajab renoveerimist. 75% omanikke on valmis renoveerimistöödega alustama kuid 25% ei soovi midagi teha. Maja on jagatud korteriomanditeks, keldrid on jagamata (1/4 ei ole nõus ka notariaalset kasutuskorda kehtestama ning igal kevadel on vesi keldris).
Katuse vahetuseks on materjalid ostetud ning tööd plaanime teha ise (selle eest 1/4 käest raha küsimata). Samas 1/2 pööningust kuulub sellele osapoolele, kes töödega nõus ei ole ning ta ei ole nõus sinna kedagi lubama. Katus aga laseb läbi ning puuduvad vihmaveetorud - selle tõttu jookseb vesi mööda seinu ning alumised palgid on mädanenud.
Kas ainus variant on 75% omanike nõusolekul tööd ära teha ning hiljem kohtu kaudu 25% rahast sisse nõuda ühelt osapoolelt?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, antud olukorras arvan küll, et parim võimalus probleem lahendada on ise töö ära teha ning siis summa teistelt korteriomanikelt sisse nõuda. Seadusesäte, millele antud olukorras tugineda, oleks korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2 ja paragrahv 11 lõige 1.
Tulevikus sarnase probleemi kordumise vältimiseks tasub kaaluda igakuise remondikulude reservfondi kogumist. Kõikidele korteriomaikele siduva otsuse vastuvõtmiseks piisab, kui koosolek kutsutakse kokku ja viiakse läbi korteriomandiseaduse paragrahvides 17-19 sätestatud korras.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister