Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas mul on õigus nõuda korteriühistult putukatetõrjet?20.09.2012

Tere!
Ostsin endale suurde 92-korteriga elamusse korteri. Minu suureks üllatuseks ei ela ma seal üksi, vaid jagan pinda koos prussakatega. Olen ise tõrjet teinud igasuguste poestostetavate vahenditega, kuid abi ei ole olnud. Korteriühistu ei ole tõrjet teinud ja hetkel neil ei ole seda ka plaanis. Teadaolevalt on ka minu kohal 2 korrust kõrgemal oleval korteril prussakaprobleem.
Millised õigused on minul, kui uuel omanikul, kui on probleeme kahjuritega?
Abi oodates,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu ülesandeks on korteriomanike ühiste huvide esindamine ja kaasomandi eseme (kortermaja) korrashoidmine. Kahjuritega võitlemine on käsitletav nii korteriomanike ühiste huvide eest seismisena kui ka kaasomandi eseme korrashoidmisena, seega ei saa olla küsimust selles, kas korteriühistu peab Teie korteris tekkinud probleemiga tegelema.
Küsimusele, mida teha, kui korteriühistu oma kohustust ei täida, on keerulisem vastata, kuna kahjuritega efektiivseks võitlemiseks tuleks tõrjet teha kogu maja ulatuses, mis eeldab töö organiseerimist moel, mida üksikult korteriomanikult 92 korteriga majas eeldada ei saa. Seega ei tööta antud juhul, korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2 näol, tavapärane korteriomaniku õiguste kaitse säte. Olukorra lahendamiseks tuleb seega otsida ühistusiseseid lahendusi või siis pöörduda kohtu poole, nõudes töö teostamist ning Teile kahjuritõrje teostamisega viivitamisest tulenevate kahjude hüvitamist. Viimatinimetatud kahjudeks on kulud, mida te olete sunnitud tegema selleks, et olukord oma korteri piirides kontrolli all hoida.

Parimat soovides,
Andry Krass
Õigusteaduse magister