Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas maja veetorust tingitud uputuse tõttu võin kindlustuse omavastutuse summa nõuda välja korteriühistult?26.09.2012

Elan esimesel korrusel ja toimus ühise veetoru avarii tualettruumis, mille tõttu uputati üle minu tualett, tapeet tuli ära. Pöördusin kindlustusfirmasse ning peaksin maksma omavastutuse. Kas ma võin esitada omavastutuse summa ulatuses arve meie maja korteriühistule maksmiseks? Avarii toimus ju meie korterist väljaspool ning põhimõtteliselt ei ole ma süüdi. Miks peaksin kandma materiaalsed kulud ise. Akt oli koostatud, et torus oli mõra ning toru kuulub ühistule, kas see ei tähenda, et nemad ka vastutavad selle eest? Lisakt selline asi, minule väideti, et kuna toru on mul kaetud kipsplaadiga, nemad ei vastuta selle eest, kui projekti järgi seda ei peagi olema ja juhul kui see on olemas, siis ma vastutan selle demonteerimise eest ise. Aga kahju on tekkinud ikkagi minust sõltumata. Palun kas Te saaksite minule selgitada olukorda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alustaksin sellest, et kortermaja veetorustik ei kuulu korteriühistule vaid see on korteriomanike kaasomandis. Korteriühistu ülesanne on korraldada üksnes selle korrashoidu.

Olukordades, kus kahju tekkimise põhjuse väljaselgitamine on probleemne, kehtib omaniku riskivastutus, mis tähendab seda, et kahju põhjustanud eseme omanik vastutab kahju eest sõltumata sellest, kas ta oli selle tekkimises süüdi või mitte. Seega lasub vastutus kahju eest nii Teil endal, kui ka teistel korteriomanikel. Kuna korteriomanikud kannavad omavahelistes suhetes kulusid lähtudes korteriomandi suurusest, siis on Teil õigus nõuda, et teised korteriomanikud hüvitaksid oma korteriomandi suurusele vastava osa Teie poolt kantud kahjudest.

Lugupidamisega,
Andry Krass