Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistul on õigust elaniku käest nõuda oma kulul akende ja küttesüsteemi vahetust?01.10.2012

Tere!
Mure selline, elame ühes vanas kivimajas 1. korrusel. Maja renoveeritud ei ole. Küttesüsteem on vana ja tehtud nii, et vesi läheb radiaatorites üles 5. korrusele ja viimasena jõuab alla. Meie radiaatorid soojaks ei lähe ja toas on +14 kraadi sooja. Murega korteriühistu poole pöördudes nad ütlesid, et peame oma vanad, kuid korralikud puitaknad vahetama uute vastu ja kui see ei aita, siis peame oma radiaatorid ise välja vahetama. Kui me aknaid ei vaheta, siis panevad nemad 1/3 küttearvele meie korterile juurde. Kas neil on õigust nii käituda? Nõuda meilt akende vahetust ja kui see ei aita, siis radiaatorite vahetust, seda meie kulu ja kirjadega. Ning kui me seda ei tee, siis nagu nad ähvardasid, kas neil on õigustatud panna juurde 1/3 küttearvest? Ette tänades!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna korteriühistu ülesanne on tagada kaaomandi eseme korrashoid (kaasomandi hulka kuuluvad ka aknad ka radiaatorid), siis on hoopis Teil õigus korteriühistult nõuda akende ja küttesüsteemi kordategemist.
Sama olukord on küttearvetega - mitte korteriühistul ei ole õigus neid 1/3 võrra suurendada, vaid Teil on õigus nõuda nende vähendamist, kui korteriühistu ei taga Teie korteris nõuetekohast, teiste korteritega võrdset temperatuuri.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister