Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas saab korterisiseseid veenäite kontrollida, kui puudub korteriühistu?01.10.2012

Tere,
Elan Kalamajas vanas puumajas kus on 8 korterit. Ühistu puudub ja kõik peale minu on eakad inimesed. Maja on vana ja laguneb ning vajab hädasti kapitaalremonti. Olen aru saanud, et kui oleks ühistu, saaks asju otsustada üldkoosolekul (näiteks laenu võtmine) ja siis piisaks otsuste vastuvõtmisest häälteenamusest. Kuidas toimida aga nüüd? Kolm omanikku on kindlasti igasuguste laenude ja kulutuste vastu. Samas kaasomanikuna on ju neil ka kohustused? Ning teine küsimus: Majas on suured veekaod. Kõik esitavad küll oma näidud, kuid maja üldveemõõtjaga need kokku ei lähe (suured erinevused). On tekkinud kahtlus, et keegi kulutab rohkem kui deklareerib. Kuidas saab korterisiseseid näite kontrollida? Mul puudub ju õigus tungida teise eluruumi.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, igas kortermajas (ka nendes, kus korteriühistu eksisteerib) toimib korteriomanike ühisus. Korteriomanike ühisust ei pea asutama, vaid see tekib automaatselt korteriomandite moodustamisega, samuti ei saa korteriomanike ühisust likvideerida muudmoodi, kui korteriomandite lõpetamisega. Korteriomanike ühisuse liikmeteks on kõik korteriomanikud. Seda, millised õigused ja kohustused korteriomanike ühisus korteriomanikele paneb, saab lugeda korteriomandiseaduse paragrahvidest 8 kuni 23.
Kaasomandi esemega seotud kulude (sh. vee) jagamise regulatsioon on sätestatud korteriomandiseaduse paragrahvis 13. Selle kohaselt jagatakse kaasomandi esemega seotud kulud korteriomanike vahel lähtudes kaasomandi eseme suurusest (korteri suurusest), sellisest kulude jagamise korrast saab kõrvale kalduda üksnes kõigi korteriomanike nõusolekul. Seega on suurte veekadude korral teise eluruumi tungimise asemel õiguslikult korrektsem teemat korteriomanike üldkoosolekul arutada või siis nõuda valitsejalt veearvete esitamist korteri suurusest, mitte veemõõtja näidust lähtudes.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister