Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui katus laseb läbi, kuid ühistu ei võta midagi ette, sest alumistele korteritele ei tilgu ju?02.10.2012

Tere!
Mure on järgmine. Väiksem korterelamu, 11 korterit ja on olemas ka KÜ. Minu korter on 3-toaline ja läbi kahe korruse st katusekorter.
Ja mure on selles, et igas toas vihmaga lagi tilgub, selle tulemusel on kannatanud terve korteri siseviimistlus, st seinad, parkett ja kindlasti on läbivettinud ka terve korteri soojustus. Koosolekul olen sellest palju rääkinud aga tulemusi ei ole. Vastus on alati ühene - ei ole raha selle katuse remondiks. Pooled elanikest on ka pangalaenu vastu kuna neil ju katus ei tilgu. Endal ei ole ka sellist raha, et saaks oma kuludega katuse korda teha.
Mida võtta sellises olukorras ette ja mis kulud peaks tegelikult keegi katma? Kas on mul õigus nõuda uut soojustust ja ka uut siseviimistlust?
Kui 4 aastat tagasi esimesed korrad alles ilmnesid sellised märgid, et jama majas, siis sai juba koheselt teavitatud ühistut ja loomulikult oleks saanud kohese tegutsemisega hoida ära suuremad kulutused ja poleks ehk ka terve siseviimistlus vastu taevast lennanud.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna peale korteriomanike enda (ja neid esindava korteriühistu) ei ole keegi teine kohustatud kortermaja korras hoidma (vt korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõiget 1 ja korteriühistuseadus paragrahvi 2), siis saavad ka probleemi lahendada üksnes Teie maja korteriomanikud.
Olukorras, kus korteriomanike enamus ei ole nõus katust remontima, annab korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2 sellise õiguse üksikule korteriomanikule, kes saab seejärel katuse remondiga seotud kulutused teistelt korteriomanikelt ka välja nõuda.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.