Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistul on õigus nõuda võlgniku korteri sundmüüki?01.10.2012

Tere! Kas KÜ saab nõuda korteri sundmüüki, kui korteriomanikel on võlg korteri eest, aga nende korter on juba kaks aastat müügil, kuna nad ise said aru, et ei saa hakkama kommunaalmaksete maksmisega ja ise panid korteri müüki. Korteri hind on natuke rohkem kui keskmine, aga nad ei saa odavamalt müüa, sest on eluasemelaen. Võlgnikud on öelnud, et maksavad kogu võlgnevust siis, kui korter on maha müüdud, seniks saavad maksta vaid mingi osamakset võlgnevuse katteks. KÜ ütles, et teeb koosoleku, kus hakatakse arutama võlgnike korterite võõrandamist. Kas see on võimalik? Võlgnikud ise on adekvaatsed inimesed, neil on tekkinud aga makseraskused. Nad ise juba panid korteri müüki. Ja samuti korteri peal on pangalaen, mis on peaaegu sama, mis korteri hind. Kui pannakse sundmüüki, siis esimene, kes saab raha, on pank ja KÜ-le võlgnevust ei saaks tasuda. Nimelt inimesed lastega õues aga võlg pole tasutud. Kas see on tõesti nii? Või kui korteril on pangalaen, ei saa KÜ nõuda sundmüüki (korter muidu praegu müügis ja ei ole arusaadav, milleks nõuda sundmüüki kui omanikud ise vabatahtlikult tahavad korteri müüa).
Ette tänades vastuse eest!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu saab nõuda, et korteriomanik maksejõuetuse korral oma korteri võõrandaks. Samas kui korteriühistu esitab hagi kohtusse, siis oleks mõistlik võla aegumise vältimiseks nõuda ka võlgnevuse väljamõistmist.
Kuna korteriühistu nõuetele kehtib eriregulatsioon, mille kohaselt saab korteriühistu korteril lasuvat võlga nõuda selle igakordselt omanikult, siis on võlgnevuse tekkides kõige olulisem mitte jääda ainult teiste (võlgniku) peale lootma, vaid võla kättesaamiseks tuleks astuda ka ise samme, seega on Teie korteriühistu põhimõtteliselt õigel teel.
Parimat soovides,
Andry Krass