Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas juhul kui korteriomanik on omaalgatuslikult kanalisatsioonitoru kinni ehitanud, peab ta oma kulu-kirjadega projektijärgse olukorra taastama - juurdepääsu võimaldama?04.10.2012

Oli artikkel koos vastusega:
"Kuidas toimub kanalisatsioonipüstaku avariiga seotud kulude jagamine?"
Vastuses on juttu, et püstakule juurdepääsuks lõhutud seina peab taastama ühistu.
Minu teada see reeglina nii ei ole. Vähemalt nn. "veneaegsetes" majades on püstakule juurdepääsu võimaldav sein lihtsalt mahavõetav-tagasipandav. Kui korteriomanik on selle kinni ehitanud, peab ta ka oma kulu-kirjadega projektijärgse olukorra taastama - juurdepääsu võimaldama.
Kas ma eksin?

PS. Pottide probleem ei ole mitte selles, et nad "ei sobi", vaid selles, et mõnikord on nad liiga kapitaalselt solgitoru külge kinni pandud. Toru ei saa (vahetamiseks) poti küljest lihtsalt potti katki tegemata kätte.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse paragrahv 11 lõige 1 punkt 3 kohaselt on korteriomanik kohustatud võimaldama korteriomandi reaalosa kasutada teistel isikutel, kui see on vajalik kaasomandi eseme korrashoiuks. Seeläbi tekkinud kahju tuleb omanikule hüvitada.
Kanalisatsioonipüstiku näol on tegu kaasomandi esemega, kahju all tuleb muuhulgas mõista seina avamise ja sulgemisega seotud kulusid. Tulenevalt eeltoodust tuleb kanalisatsioonipüstiku remondiga seotud kahju korteriühistul hüvitada.
Olen kursis ka sellega, et sageli on nõukogudeaegsetes kortermajades korterite ümberehitamise käigus ligipääs kanalisatsioonipüstikutele raskemaks tehtud. Raskendatud ligipääsust tulenevate kahjude eest vastutab tõepoolest korteriomanik ise.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister