Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistul on õigus nõuda vee tarbimise eest raha kui on olemas majal oma puurkaev?07.10.2012

Tere!!
Meil on KÜ alates aastast 1996 ja asume maal. 2005. aastal olime sunnitud oma majale rajama puurkaevu kuna firma, kellelt vett saime, polnud enam huvitatud vee müügist. Puurkaev on meie maja oma ja kasutame vett oma tarbeks. Kas on õigus nõuda vee näite ja küsida tarbitud vee eest tasu, kui me kasutame oma puurkaevu? Juhatuse väitel on tasu kaevu remondiks, kuid meil on olemas remondi sihtkapital ja kas on ka õige kui küsitakse kanalisatsiooni tasu kahel moel - see tähendab osa makstakse arvega ja osa mustalt ja nii kajastub see kahel real ka üüri paberil, mis antakse korteriomanikele.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu tulude suuruse ning nende jagunemise otsustavad korteriomanikud korteriühistu üldkoosolekul. Kui üldkoosolek on kokku kutsutud ja läbi viidud kooskõlas korteriühistu põhikirjaga, siis on sellel langetatud otsused siduvad kõikidele korteriomanikele, eeldusel, et otsused on mõistlikud.
Eeltoodu puudutab ka vee eest tasu küsimist, mille kogumine korteriühistu poolt ei ole keelatud, ka siis kui korteriühistu hangib vee maja enda tarbeks rajatud puurkaevust.
Tasu nõudmine nö. mustalt on hea näide ebaseaduslikust otsusest, mille puhul korteriühistu otsused ei ole üksiku korteriomaniku suhtes siduvad ning nende tasumisest võib keelduda.

Tervitades,
Andry Krass