Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas vormistada kortermaja uue parkimiskoha müük või kasutamine?16.10.2012

Tere,
Kortermaja hoovis olevad parkimiskohad on jagatud korteriomanike vahel notariaalse kasutuskorra alusel arendja poolt. Nüüd oleme hoovi mõned kohad juurde rajanud. Mil moel ja kas üldse on korteriomanikel võimalik neid kohti ametlikult (märkega kinnistusraamatus) enda kasutusse saada? Tegemist on suure kortermajaga ja kõiki omanikke notari juurde saada ei ole võimalik. Kas ühistu saab üldkoosolekul otsustatud hinna alusel parkimiskoha huvitatud elanikule müüa? Või võiks kõne alla tulla isikliku kasutusõiguse seadmine mõne omaniku kasuks (notari juures esindaks ühistu esimees), kes siis teeb ühekordse makse (nö ostuhind) ühistu arvele?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ilma korteriomanikevahelise notariaalse kokkuleppeta ei ole võimalik varasemalt kokkulepitud korteriomanikevahelisi asjaõiguslikke suhteid muuta. Sellises olukorras näen ainsa korrektse (ja reaalse) õigussuhtena korteriomanike ja parklakoha kasutaja vahelist üürilepingut, mis erinevalt asjaõiguslikest lepingutest ei pea olema notariaalselt tõestatud. Korteriühistu saab üürilepingu puhul olla üksnes soodustatud osapool ehk siis korteriomanikud võivad oma otsusega loovutada parkimiskoha üürist laekuva tulu korteriühistule.

Lugupidamisega
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ
Õigusteaduse magister