Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas on võimalik tagasi astuda korteriühistu juhatuse esimehe kohalt?23.10.2012

Tere!
Olen olnud KÜ esimees üle kahe aasta. Käesoleva aastal esitasin KÜ üldkoosolekule sooviavalduse tagasiastumise kohta, kuna mul on põhitöökohal väga pingelised päevad ja ei ole aega ega võimalust tegeleda kohustustega, mis on seotud ühistuga. Kuna on väike ühistu (12 korterit), siis on raske leida uut esimeest, sest keegi ei ole sellest ametikohast huvitatud. Minul ei ole aga töö ajal (8.00-16.30) võimalik muude asjadega tegeleda (näit. telefoniga rääkida). Kuidas on võimalik tagasi astuda KÜ juhatuse esimehe kohalt, kui üldkoosolekul uut kandidaati ei leita? Mingi võimalus peaks ju ometi olema. Jään vastust ootama, mis mind aitaks!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, juhatuse liikme ametiaja pikkuse sätestab korteriühistu põhikiri ning väga sageli ongi see kaks aastat. Viimasel juhul oleks Teie volitused juba lõppenud ning selleks, et ka kolmandad isikud sellest teadlikud oleksid, tuleb Teil teha mittetulundusühingute registrile avaldus enda kustutamiseks korteriühistu registrikaardilt.
Kui juhatuse liikme volitused aga ei ole veel lõppenud, siis tuleb Teil kokku kutsuda korteriühistu üldkoosolek, mille päevakorras on juhatuse liikme kohustustest vabastamine ja uue liikme valimine. Juhul, kui uue juhatuse liikme leidmine majaelanike hulgast ei ole võimalik , siis tuleks otsida kaugemalt ning kui sellist isikut ikkagi ei leita, siis on võimalik KÜ likvideerida ja valitseda edaspidi valitseja kaudu korteriomandiseaduse paragrahvide 8 kuni 23 alusel.

Lugupidamisega,
Andry Krass
Õigusteaduse magister
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ