Korteriomandiõigus


Küsimus: Ostsin remonditud korteri, kuid nüüd läks katki müüja paigaldatud gaasiarvesti - milline on sel puhul müüja vastutus, kas saan temalt kulude hüvitamist nõuda?26.10.2012

Tere!
Ostsin korteri umbes aasta tagasi. Sellel kuul läks katki gaasiarvesti (numbrid kiilusid kinni). Pidasin nõu erinevate teenusepakkujatega, kes väitsid, et neid ei parandata vaid vahetatakse välja. Hinnad algavad 90 eurost, lisaks teenusetasu jne - ehk võib ulatuda kuni 200 euroni. Meie ühistu on otsustanud, et nemad ei vastuta katki läinud gaasiarvestite eest, vaid iga korter eraldi. Nõu pidades gaasieksperdiga selgus, et tegelikult peaks see arvesti olema plommitud ning eeldatavasti on paigaldatud vana ja väsinud arvesti, et ta nii ruttu katki läks.
Minu küsimus on, et kas müüja vastutab sellise vea eest veel aasta hiljem? Tean, et samad isikud, kes olid korteri müüjad (remontisid ka korteri). Ehitusseadus ütleb, et garantii kestab 2 aastat. Kas mul on aasta hiljem õigus müüjalt midagi nõuda?
Ilmselt ma ei tõestaks seda ära, et tegu oli vana seadmega.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, sõltub sellest, millal on kortermaja, kuhu te korteri ostsite, saanud kasutusloa. Kui kortermaja valmimisest on möödunud alla 5 aasta, siis tasub kahju asjaolusid põhjalikumalt kaaluda, muul juhul ei ole nõude maksmapanek vana korteriomaniku vastu kuigi tõenäoline.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ